logo dekleineschaal.nl


Vrijheid van meningsuiting

Volgens het jeugdjournaal moet mijn zoontje zich zo om de twee uur in een dikke laag smurrie met beschermfactor 28 wentelen, alvorens naar de crèche te glibberen. Niet meer alleen aan het strand, niet alleen in de volle, meedogenloze zomerdagen die het veranderende klimaat met zich meesleept maar nu horen zelfs de onbedekte streepjes die de luxaflex vergeten is verdedigd te worden tegen de wrede kracht van zuiver licht.

Hadden wij vroeger niet, zulke zomers. Wij blakerden de hele zomervakantie en alle randgebieden daarvan, rondom dichtschroeiend en sudderend in elke te absorberen zonnestraal. Wij deden eenvoudigweg gewoon niet aan dingen als huidkanker.

Je zou zeggen dat er inmiddels een bepaalde achterstand in de menselijke evolutie begint te ontstaan, ik pleit voor een al of niet tijdelijke de-volutie: de comeback van het haar! Ik weet het: ik gooi een knuppel in het maatschappelijke hoenderhoek, zelfs de Christenunie laat tegenwoordig ongetwijfeld de oksels en de schaamstreek kruisvormig bijsnoeien - spreekwoordelijk zuinig en christelijk als Zeeuwen- dan wèl in de kappersacademie, onder het excuus dat er meer geld naar het onderwijs moet.

Spontaan schiet me door het hoofd dat de bible-belt an sich eigenlijk al niet meer dan schaamstreek is, en, associeert dat hoofd er lustig op los; dat kan dan toch eigenlijk niet Brazilian genoeg?

Maar goed, we waren bezig met een serieus pleidooi: het haar moet terug! En dan heb ik het niet -alleen- over de terugkeer van de bushbush, nee ook snor en baard, neukteugels en okselbosschages, borst-, been-, schouder- en rughaar, de terugkeer van de singlebrow; die mediterrane wenkbrauw die Bert van Ernie onderscheidt en zonder welke het horrorgenre nooit begonnen zou zijn. Het haar in de oren moet terug en vanuit de neusgaten mag weer welig getierd worden.

Slechts één plek zal voor scheermesfetisjisten dat ultieme plezier in ere moeten kunnen houden: het haar op de tanden mag spiegelglad geschoren worden. Het moet maar eens uit zijn met die zogenaamde vrijheid van meningsuiting.

 

 

Rare wereld

De beurs houdt huis

NS-trofobie

Openbarend vervoer

Herhaling

Vrijheid van meningsuiting